Някои хора смятат, че не е толкова трудно да се избере подходящ домейн, но това не е така, тъй като при избора на домейн трябва да се вземат предвид някои съществени фактори, които играят решаваща роля в бъдещата ефективност на сайта. Всъщност, от избора на домейн зависи дали сайтът Ви ще започне да се посещава и ще добие популярност или ще се превърне в един от многото никому неизвестни сайтове в интернет, потънали в пълно забвение.

Очевидно не това е целта Ви, когато създавате един сайт, именно затова трябва да направите всичко възможно, за да може той да функционира по най-добрия начин. И така как да изберем име на сайта, което да спомага за доброто му популяризиране.

Име, съответстващо на съдържанието

На първо място, прочитайки името на сайта, хората трябва да добият ясна представа за бизнеса, който развивате. Уверете се, че сте избрали домейн, който да отговаря на тематиката на сайта, да е тясно свързан с Вашия бизнес, така че да създава правилната асоциация в читателите.

Включване на ключова дума

Друг важен фактор в избора на домейн е включването на основната ключова дума, с която желаете да популяризирате сайта си. Ако изберете лесна ключова дума, имате по-голям шанс да увеличите посещаемостта му.

Избягвайте сложен и заплетен домейн

Изберете лесен домейн, по възможност без цифри и специални знаци, които да усложняват запомнянето му.

Популярни разширения

Нека да споменем и няколко думи за разширенията. Очевидно по-добър вариант е да използвате някое от най-популярните разширения, като лидер в това отношение без съмнение е .com. Може би самите Вие сте се улавяли, че когато търсите дадена фирма по домейна, обикновено слагате първо това разширение. Същото ще направят и Вашите клиенти. Затова си струва да платите повече пари и да закупите този домейн, вместо да спестите пари при регистрацията на домейна, но да нямате никаква печалба, нито трафик към сайта Ви.

Други известни разширения са .net и .org, а за България – основно .bg. Ако желаете да насочите сайта си главно към българските потребители, би било разумно да използвате разширението .bg. Но интернет предлага неограничени възможности, в това число и безнесът Ви да стигне до всяко кътче на планетата. Ако желаете потребителите от цял свят да намират сайта Ви и да се възползват от продуктите и услугите, които предлагате, би било най-добре да изберете едно от най-известните разширения като .com.

Фирма-регистратор

Не на последно място трябва да изберете и фирмата-регистратор, която да придвижи въпроса с регистрацията на домейна Ви. Обикновено, продължителността на абонамента на домейна е една година, като след изтичане на този период или трябва да преподновите договора си, или домейнът Ви може да бъде зает от друг собственик на сайт.

Ако Ви е трудно да направите своя избор, можете да помолите за помощ Вашия доставчик, който да Ви предложи подходящ свободен вариант. Също така можете да използвате услугите на специални фирми, занимаващи се с реклама и продажба на домейни.

Внимателно изберете домейна, тъй като впоследствие няма да можете да го смените. Имайте предвид, че домейнът е лицето на сайта Ви, самоличността на бизнеса Ви. Не го правете прекалено сложен и заплетен, за да си проправите път през вече съществуващата конкуренция. Не забравяйте, че правилно избраният домейн може да се окаже Вашият път към успеха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *